poniedziałek, 20 stycznia 2014

Słodko-kwaśno-ostro-rozgrzewająca zupa z krewetkami

Bardzo prosta i aromatyczna, zupa pokręconych smaków! Kwaśność cytryny, ostrość chili i odrobina słodyczy cukru, najlepiej trzcinowego...ach i te krewetki! To układ doskonały.
Jej smak orzeźwia i rozgrzewa, ma ogrom witamin i daje kopa! Zakręconego kopa!
Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, bo przcież ja, zwykła Bona Apetita ją ugotowała i swoich smaków jej nadała!
słodko kwaśno ostro rozgrzewajaca zupa z krewetkami
Słodko-kwaśno-ostro-rozgrzewająca zupa z krewetkami
Słodko-kwaśno-ostro-rozgrzewająca zupa z krewetkami

Składniki:

na dwie porcje

6 krewetek black tiger (ja miałam mrożone)
cała biała część pora
1 duza marchew
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
łyżeczka słodkiej papryki
sól
2-3 łyżeczki cukru
sok z połówki cytryny
łyżeczka octu z wingron
łyżka przecieru pomidorowego
łyżeczka musztardy
3 szklani wody
łyżeczka masła
pęczek natki pietruszki
ryż biały - woreczek

do marynaty krewetek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka słodkiej paprykisól
sól


Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, natrzeć papryką, delikatnie posolić, dodać ocet balsamiczny wetreć wszystko dokładni, wstawić do lodówki na 30 minut. Gotujemy też ryż.
Posiekać czosnek i papryczkę, pora pokroić w talarki, do garnka dodać masło, wrzucić pokrojone warzywa, lekko posolić, poddusić przez 2-3 minuty. Marchew obrać i pokroić w plasterki o grubości 3 milimetrów, dołożyć do garnka, dodać soku z cytryny i octu winnego. Teraz dodajemy przecier i musztardę, zalewamy wodą, dodajemy paprykę w proszku, cukier i gotujemy aż marchew bedzie al dente. Krewetki wkładamy na pół minuty. Do miseczki nakładamy ryż, około 2 łyzek, zalewamy zupą, doajemy krewetki i posypujemy sporą ilością siekanej natki.

Bona Apetita!


4 komentarze :