środa, 19 lutego 2014

Chrupiący filet z kurczaka, sałatka z kukurydzy na ciepło, dip z awokado

Co tu dziś na obiad...co tu zrobić...
Mam!
Chrupiący filet z kurczaka, sałatka z kukurydzy na ciepło, dip z awokado!
Właśnie tak mnie oświeciło :D


Chrupiący filet z kurczaka, sałatka z kukurydzy na ciepło, dip z awokado

składniki


kotleciki
filet z kurczaka
roztrzepane jajko
chili mielone
sól
otręby z 7 zbóż
łyżka smalcu
2 łyzki oleju rzepakowego


sałatka
puszka kukurydzy
biała część pora
łyżeczka masła
sól 

dip
1/2 awokado
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka serka homogenizowanego
sól
pieprz
kapka soku z pomarańczy

Pzygotowanie

Pokroić filet na kawałki o grubości 1 cm, posolić i obtczyc lekko w chili, całość włozyć do miski z jajkiem i wymieszać. Obtoczyć w otrębach.
Na patelni rozgrzać olej i smalec, nastepnie smażyć kawałki kurczaka aż się zrumienią, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Do małego garnuszka włożyć masło i por w plastrach, posolić, podsmażyć do miękkości, dodać kukurydzę, gotować aż będzie gorąca.

Awokado zmiksować z serkiem i jogurtem dodając pozostałe składniki.

Podawać jak na załączonym obrazku :D

Bona Apetita!

Chrupiący filet z kurczaka, sałatka z kukurydzy na ciepło, dip z awokado






4 komentarze :

  1. pomysł na kuraka mi się podoba, i nawet jeśli jest robiony na smalcu, to mi zupełnie nie przeszkadza, w myśl teorii, co nas nie zabije to nas wzmocni :)
    A co do kukurydzy: nie darzę żadną estymą tego warzywa, to co wszystkich w kukurydzy pociąga, czyli to " pstrykanie" mnie akurat to nie pasi, ale to jest oczywiście subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kocham kukurydzę! Jej słodycz w połączeniu z porem jest cudowna :D Szkoda tylko, że ma wysoki indeks glikemiczny :(

      Usuń