środa, 26 lutego 2014

Chrust, chruściki, faworki! z tajemnym składnikiem : nalewką!

Jutro tłusty czwartek więc musiałam je upiec!
Przepis jest mieszanką kilku ... Od roku jednak dodaję tajemny składnik - zamiast spirytusu  - 50ml nalewki wisniowej!
Są kruche, wyrośnięte a ciasto cienkie!


faworki na nalewce, faworki inaczej


składniki 

3 szklanki mąki tortowej
6 żółtek
200 g kwaśnej śmietany 18%
50 ml  - kieliszek nalewki wiśniowej (możecie użyć łyżeczkę spirytusu)
2 łyżki miękkiego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 1/2 L oleju rzepakowego do smażenia, powinien być smalec lecz go zabrakło....
mąka do podsypywania
cukier puder




Chrust, chruściki, faworki! z tajemnym składnikiem : nalewką!



Przygotowanie


W mące zrobić dziurkę, dodać zółtka, masło, sól, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść i ugniatać.
Ciasto musi mieć konsystencję jak na kluski.
Dzielimy na części. Rozwałkujemy je bardzo cienko,podsypujemy mąką, wykrawamy pasy ok 10 na 3 cm i robimy rowek na środku.
Jedną część prostokąta przekładamy przez dziurkę i lekko pociągamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym w dużym garnku na rumiany kolor.
Osączamy na papierowych ręcznikach, przekładamy na półmiski i posypujemy cukrem pudrem.

Bona Apetita!



2 komentarze :

  1. Wspaniałe te faworki, obłęd :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nalewką nigdy nie robiłam, chyba czas naprawić ten błąd! :)

    OdpowiedzUsuń