TAK!
Dzisiaj nasze kolejne spotkanie przy piekarniku! Dzięki nim coraz bardziej przekonuję się do wypieków:D
Wszytko to z inicjatywy Gosi z blogu Smaki Alzacji
Dzisiaj część z nas piecze chleb, część bułeczki.
A zainspirował nas blog Gotuje, bo lubi
Ja trochę zmodyfikowałam przepis, nie dodałam płatków owsianych, za to upiekłam z mąki owsianej i posypałam sezamem, bo rodzinka go uwielbia :D
Wyszły takie trochę "grahamkowate" :D
Razem ze mną piekły dziś blogi:
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Joanna z blogu Rodzinna Kuchnia
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Iwona z blogu Iwka w Kuchni
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta z FB Insulina
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Marta z blogu Para w Kuchni
Lidia z FB
Anna Maria z blogu What's cooking?
Karolina z blogu Kresowa Panienka
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Cytuję przepis z dopisanymi modyfikacjami :D
1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu
150 g mąki
150 g wody
Składniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlej szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylej.
2 szklanki mleka
1 szklanka zaczynu
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych nie użyłam
3 szklanki mąki ja użyłam owsianej chlebowej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
Płatki owsiane zalej szklanką mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. I tutaj właśnie tak nie robiłam, poczyniłam jak koleżanka pisze dalej : Do miski wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosyp mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.
150 g mąki
150 g wody
Składniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlej szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylej.
2 szklanki mleka
1 szklanka zaczynu
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych nie użyłam
3 szklanki mąki ja użyłam owsianej chlebowej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
Płatki owsiane zalej szklanką mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. I tutaj właśnie tak nie robiłam, poczyniłam jak koleżanka pisze dalej : Do miski wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosyp mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.
Bona Apetita!
Zapraszam na konkurs :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam cieplutko - Aga
Oooo, dzięki :D Chętnie się pobawię :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają...dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJakie piękne Agrafeczko Ci wyszły, fajnie że je w końcu upiekłaś :-)
OdpowiedzUsuńMiło było razem piec.
Śliczne bułeczki, też nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny, jesteśmy wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPrześliczne bułeczki!
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki Ci wyszły, dziękuję za wspólne pieczenie, jak zawsze miło i smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper się piecze w wspólnie dziękuje za fajna zabawę :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPychotki! Jutro też zrobię, ale pszenne i bez płatków :D
przecudowne spotkanie:) dziękuję
OdpowiedzUsuńAleśmy napiekły! Było świetnie, do następnego :)
OdpowiedzUsuńCiepła bułka z miodem. Pycha!
OdpowiedzUsuńświetna modyfikacja :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak bułki z dupką. I widzę, że nie tylko ja pokombinowałam przy przepisie.
OdpowiedzUsuńDzięki kochane, do następnego razu przy bagietkach :D
OdpowiedzUsuńSuper się piecze w wspólnie dziękuje za fajna zabawę!
OdpowiedzUsuńPychotki! Jutro też zrobię, ale pszenne i bez płatków :D
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń