poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mini frittata! Śniadaniowo i trochę wielkanocnie.

Tak, ostatnio mam hopla na punkcie omletów i jaj!
Daltego dzisiaj mam dla Was świetną propozycje na śniadanie i na Wielkanoc!
Proponuję mnini frittatę w kokilce. Dziś dodałam do niej kozi ser, suszone pomidory i szczypiorek. Możecie jednak sami zaszaleć ze skłądnikami!
Danie jest proste i eleganckie, zachwycicie swoich gości!


wielkanoc


składniki na 1 porcję

1 jajko 
1 suszony pomidor
łyżeczka pokruszonego sera koziego, lub starego koziego sera twardego.
sól - szczypta
łyżeczka posiekanego szypiorku
masło do wysmarowania kokilki



śniadanie wielkanocne


przygotowanie


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. Kokili smarujemy masłem. Jajko dokładnie roztrzepujemy i solimy, wlewamy do kokilki, dodajemy ser, pokrojonego suszonego pomidora, szczypiorek.

Pieczemy około 10 minut, musi ładnie wyrosnąć.
Dekorujemy odrobiną sera i szypiorku.

Bona Apetita!

jajko w kokilce




Jajka na Wielkanoc

1 komentarz :

  1. Właśnie ten nieskończony dobór dodatków dla frittaty najbardziej mi odpowiada w tym daniu. Każdy może wrzucić, to co akurat ma w lodówce i zawsze jest pysznie.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń