piątek, 4 kwietnia 2014

Pyszny domowy żurek na własnym zakwasie!

Był zakwas to jest żurek!
i ciiiiiiii......




najlepszy żurek


składniki


zakwas na żurek - kup dobry w szkalnej butelce lub zrób sam
1 1/2 wody
3-4 białe kiełbasy parzone i obrane skóry - pokrój w kostkę
1 cebula w całości
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2-3 łyżki majeranku
rozgnieciony czosnek
100 ml śmietanki 12%
sól
pieprz
sok z cytryny (jeśli za mało kwaśny)
jaja ugotowane na twardo


prosty żurek


przygotowanie


Zagotuj wodę i dodaj zakwas, przecedź go dokładnie. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Na patelni podsmaż kiełbasę w kostkach i dodaj do wywaru. W razie potrzeby odszumuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj 30 minut, zmniej sz ogień i dodaj śmietanki, stopniowo, teraz czas na majeranek i doprawienie, ja prawie zawsze dodaję soku z cytryny do smaku.
Przy podawaniu daj jajko na twardo!

Bona Apetita!

żurek na wielkanoc




2 komentarze :

  1. bardzo chętnie bym się przysiadła. Nie wiem, czy masz taki duży garnek, aby zaspokoić mój apetyt !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ten żurek, na takim domowych zakwasie musial byc pyszny :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń