czwartek, 10 kwietnia 2014

Schabowe w panierce z parmezanem i mąką razową

Moje ulubine schabowe! Są chrupiące, soczyste i takie anielskie! 
Jeśli lubicie  kotlety, spróbujcie!
Jeśli macie już dość zwykłych schaboszczaków, też spróbujcie!
Jeśli jesteście głodni, ugotujcie!


panierka z parmezanem

składniki
4 rozbite kotlety schabowe - tak na 5 mm
szklanka mąki razowej 2000
3 łyżki startego pamezanu
jajo
łyżka śmietanki
papryka ostra w proszku - łyżeczka
sól
olej rzepakowy - do smażenia
łyżka masła - do smażenia najlepiej klarowanego
opcjonalnie odrobina suszonego rozmarynu

pełnoziarnista panierka z parmezanem


przygotowanie


Rozbijamy nasze kotlety, solimy, doprawiamy papryką, (rozmarynem), przyciskamy ręką przyprawy do kotletów.
Do w miarę głebokiego naczynia wsypujemy mąkę i parmezan, mieszamy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo razem ze śmietanką.
Rozgrzewamy tłuszcze na patelni.
Kotlety maczamy w jaju, następnie w naszej panierce i chlup na patelnię!
Smażymy z obu stron na złocisty kolor około 3-4 minut.
Odsączmy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Bona Apetita!

1 komentarz :

  1. No nic, musimy i my w końcu zrobić schabowego ! Wstydu nie mamy ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń