czwartek, 8 maja 2014

chlebek PITA z ziołami

Mam dla Was świetną propozycję na weekendowe grillowanie!
Pitu pitu chlebek PITA. Taak, możecie go zrobić na grillu. Te ze zdjęcia akurat robiłam w piekarniku i podgrzałam na grillu, ale świetnie wychodzą pieczone na ruszcie. Proste, a jakie smaczne! Doskonale uzupełniają smak mięs i grillowanych warzyw, dipów.
Spróbujcie, a będziecie robić już zawsze!

chlebek pita z grilla


składniki na 8 sztuk

400 gram mąki pszennej 650
20 gram drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
rozmaryn - łyżka
oregano - łyżka
szkalnka ciepłej wody
dodatkowa mąka do oprószenia

przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, dodajemy ulubione zioła, przyprawy, cukier. 
Teraz powoli wlewamy wodę mieszając końcem łyżki, następnie zagniatamy ciasto i tworzymy kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. 
Po tym czasie ciasto wyrabiamy, dzielimy na 8 równych części, z każdej części formujemy płaski placek, obsypujemy mąką z każdej strony.
Jeśli pieczemy w piekarniku, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 240 stopni na około 10 minut, muszą wyrosnąć i się przyrumienić. Jeśli pieczemy na grillu, układamy placki na ruszcie i czekamy aż zrobią sie chrupkie i wypieczone. Czas uzależniony od stopnia rozgrzania węgli.


Bona Apetita!

3 komentarze :