czwartek, 22 maja 2014

Zielony chłodnik

Gorączka się z nieba leje... nadszedł czas chłodników! Uwielbiam zupy na zimno. Są idealne na taką pogodę.
Zobaczcie co ja dziś zjadłam i spróbujcie sami:

cooler, coolsoup, asparagus




składniki


1L maślanki
1 awokado
2 małe ogórki starte na grubej tarce
5-6 szparagów zielonych
garść posiekanego koperku
3 duże posiekane liście mięty
trochę szczypiorku
sól
pieprz
łyżeczka masła
łyżeczka soku z cytryny


asparagus, coolsoup


przygotowanie


Szparagi umyj dokładnie, odłam końcówki. Pokrój na plasterki zostawiając całe łebki. Podsmaż je 2 minuty na maśle. Awokado obierz, pokrój w kostkę. Do miski dodaj wszystkie zielone składniki: awokado, szparagi, ogórki, posiekaną miętę, szczypiorek, koperek. Zalej całość maślanką, dopraw cytryną, solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Możesz dodać ugotowane jajko na twardo.
Delektuj się w upalne dni...

Bona Apetita!

prosty inny chłodnik

2 komentarze :

  1. Nie jadłam chłodnika w takiej wersji, muszę wypróbować :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń