Gorączka się z nieba leje... nadszedł czas chłodników! Uwielbiam zupy na zimno. Są idealne na taką pogodę.
Zobaczcie co ja dziś zjadłam i spróbujcie sami:
składniki
1L maślanki
1 awokado
2 małe ogórki starte na grubej tarce
2 małe ogórki starte na grubej tarce
5-6 szparagów zielonych
garść posiekanego koperku
3 duże posiekane liście mięty
trochę szczypiorku
sól
pieprz
łyżeczka masła
łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie
Szparagi umyj dokładnie, odłam końcówki. Pokrój na plasterki zostawiając całe łebki. Podsmaż je 2 minuty na maśle. Awokado obierz, pokrój w kostkę. Do miski dodaj wszystkie zielone składniki: awokado, szparagi, ogórki, posiekaną miętę, szczypiorek, koperek. Zalej całość maślanką, dopraw cytryną, solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Możesz dodać ugotowane jajko na twardo.
Delektuj się w upalne dni...
Bona Apetita!
Nie jadłam chłodnika w takiej wersji, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Fajna wersja chłodnika :)
OdpowiedzUsuń