piątek, 2 maja 2014

Krem brokułowy z kozim serem

Uwielbiam zupy krem, ale to już na pewno o mnie wiecie...
Zatem następna pyszna zupa powstała z porywu chwili i tego co w lodówce ;)
Co nam potrzebne? Brokuły, trochę pora, czosnek, śmietanka, rzeżucha i ser kozi ;)

brokuły, rzeżucha


składniki

połowa główki brokuła razem z łodygą
biała część pora
ząbek czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
odrobina cukru
ser kozi
rzeżucha
śmietanka słodka - 2-3 łyżki



pyszna zdrowa zupa



przygotowanie

Warzywa dokładnie płuczemy, łodygę brokuła obieramy, wszytko kroimy w kostkę, siekamy czosnek, pora kroimy w plastry.
W garnku podgrzewamy połowę łyżki masła, wrzucamy czosnek i por, lekko solimy i rumienimy.
Wrzucamy brokuła, słodzimy lekko i rumienimy brokuła, zalewamy około 1 L wody  - taka ilość aby przykryć warzywa i  gotujemy do miękkości.
teraz wszytko blendujemy, dodajemy śmietankę, resztę masła, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z pokruszonym serem kozim, rzeżuchą i odrobiną szczypiorku.

Bona Apetita!



2 komentarze :

  1. Hej, nie robisz kremów na bulionie?
    Krem jest równie aromatyczny?
    Pozdrawiam
    Karo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie robię na bulionie, uważam, że ważny jest smak warzywa ;)

      Usuń