Sos holenderski to klasyk nad klasykami i podstawa innych świetnych sosów.
Nie należy sie go bać , bardzo łatwo jest go zmajstrować :)
Sezon na świeże warzywa i szparagi w pełni, a on doskonale dopełni ich smak.
Zachęcam!
składniki
2 żółtka
3/4 kostki masła
sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz - powinien być biały
Przygotowanie. Jajka wyłóżcie z lodówki odpowiednio wcześniej, ponieważ dobrze jeśli są w temperaturze pokojowej.
Rozpuście masło.
I teraz wszystko zalezy od Was, możecie żółtka ubijać na parze lub nie.
Jeśli w temperaturze pokojowej :
sparzcie wrzątkiem jajka, oddzielcie żółtka. Ubijcie żółtka na pianę, dodajcie masło dalej ubijając, dodajcie sół, pieprz, cytrynę. Ubijajcie jeszcze chwilę i gotowe.
Jeśli ubijacie na parze:
zagrzejcie w garnku wodę, postawcie na niego miskę, wbijcie żółtka i ubijajcie dalej jak napisałam wyżej.
Sos powinien być gęsty.
Bona Apetita!
bardzo jestem ciekawa tego sosu;jeszcze nie robiłam..dopiero się rozkręcam;) chętnie wypróbuję do szparagów...polecam moja zapiekankę makaronową z brokułami pod beszamelem..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-brokuowa-pod-beszamelem.html