Bardzo łatwy przepis na pieczarki do mięs, ryb i co tam chcecie. Klasyka ;)
Ja wybieram zawsze te najjaśniejsze i małe. Pamiętajcie, że grzyby zawierają dużo wody, kurczą się w obróbce termicznej, dlatego zawsze kupujcie dwa razy tyle ile chcecie zjeść z tego co widzicie... ;)
składniki
500 g pieczarek
łyżka masła
sok z połówki cytryny
pieprz
sól
sporo natki pietruszki
Pieczarki można myć w zimnej wodzie i tak też zróbcie. Odkroić należy też ich końcówki.
Przekroicie je na pół. lub na ćwiartki, zależy od wielkości grzyba.
Teraz hopla do rondla z masłem, skropcie cytryną - wtedy nie ściemnieją. Posolcie i doprawcie pieprzem. Smażcie aż wyparuje woda, którą puszczą i jeszcze chwilę ;)
Na koniec nataka pietruszki i gotowe!
Bona Apetita!
też tak robię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda