Już za chwilę pojawią się nasze młode ziemniaki! Żadne inne nie potrafią zastąpic ich smaku. Są delikatne, maslane w smaku. Uwielbiam do nich GZIK!
Niestety jeszcze ich nie ma... więc na moim talerzu widnieją jakieś hiszpańskie chyba...
Mam do Was ogromną prośbę! Nie obierajcie młodych pyrek! To w skórce znajduje się najwięcej witamin.
Nasz poznański gzik to świetna szybka i prosta potrawa. Możecie go zrobić do ziemniaków pieczonych w ognisku, zapieczonych w piekarniku lub po prostu - i tak smakuje najlepiej - gotowanych w łupinkach! Dziś podam Wam najprostszą postać tej potrawy, taką najbardziej lubię :D
składniki na 3-4 porcje
1/2 kg ziemniaków
2 półtłuste twarogi dobrej jakości
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
szczypiorek
sól
pieprz
przygotowanie
Do miski wsyp posiekaną cebulę, posyp solą, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do posiekanej cebuli, która pod wpływem soli powinna zmięknąć dodaj ser, rozgnieć go widelcem lub dużą łyżką. Dolewaj śmietanki stopniowo dokładnie mieszając.
Gzik może być badziej zwarty lub bardziej lejący. Zależy ile dodasz śmietanki. Pamiętaj, że wstawiając go do lodówki jeszcze zgęstnieje. Do naszego twarogu ze śmietaną dodaj pieprz i w razie potrzeby sól. Teraz posiekany szczypior, wymieszaj - odstaw do lodówki.
Ugotuj ziemniaki w łupinkach, bez soli! Jeśli ziemniaki są stare obierz je ze skórki, jeśli młode, nigdy tego nie rób! Gzik podaje się do gorących pyrek. Polej je serem, posyp szczypiorkiem i smacznego! Takie proste a takie smaczne!
Bona Apetita!
Nie jestem z Wielkopolski, ale uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńja właśnie czekam na młode ziemniaki i potem też se zrobię gzika ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mimo, że już kilka lat nie mieszkam w Wielkopolsce, to danie często gości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńwłoskie szale damskie,
OdpowiedzUsuńpolecam to,
duze szale damskie