wtorek, 13 maja 2014

Pyry z gzikiem czyli witam w Wielkopolsce ;)

Już za chwilę pojawią się nasze młode ziemniaki! Żadne inne nie potrafią zastąpic ich smaku. Są delikatne, maslane w smaku. Uwielbiam do nich GZIK!
Niestety jeszcze ich nie ma... więc na moim talerzu widnieją jakieś hiszpańskie chyba... 
Mam do Was ogromną prośbę! Nie obierajcie młodych pyrek! To w skórce znajduje się najwięcej witamin.
Nasz poznański gzik to świetna szybka i prosta potrawa. Możecie go zrobić do ziemniaków pieczonych w ognisku, zapieczonych w piekarniku lub po prostu - i tak smakuje najlepiej - gotowanych w łupinkach! Dziś podam Wam najprostszą postać tej potrawy, taką najbardziej lubię :D

poznański gzik


składniki na 3-4 porcje
1/2 kg ziemniaków
2 półtłuste twarogi dobrej jakości
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
szczypiorek
sól
pieprz

jak zrobić gzik

przygotowanie

Do miski wsyp posiekaną cebulę, posyp solą, zamieszaj i odstaw na 15 minut.  Do posiekanej cebuli, która pod wpływem soli powinna zmięknąć dodaj ser, rozgnieć go widelcem lub dużą łyżką. Dolewaj śmietanki stopniowo dokładnie mieszając. 
Gzik może być badziej zwarty lub bardziej lejący. Zależy ile dodasz śmietanki. Pamiętaj, że wstawiając go do lodówki jeszcze zgęstnieje. Do naszego twarogu ze śmietaną dodaj pieprz i w razie potrzeby sól. Teraz posiekany szczypior, wymieszaj - odstaw do lodówki.
 Ugotuj ziemniaki w łupinkach, bez soli! Jeśli ziemniaki są stare obierz je ze skórki, jeśli młode, nigdy tego nie rób! Gzik podaje się do gorących pyrek. Polej je serem, posyp szczypiorkiem i smacznego! Takie proste a takie smaczne!

Bona Apetita!


wielkopolskie potrawy

3 komentarze :

  1. Nie jestem z Wielkopolski, ale uwielbiam to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie czekam na młode ziemniaki i potem też se zrobię gzika ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że już kilka lat nie mieszkam w Wielkopolsce, to danie często gości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń